Впечатления

13 Comments:

 1. Др.Ернст Трифон Юде - Франкфурт

  Има забележителни хора, които остават като примери за преодоляване на всички професионални , материални и житейски трудности през човешкият си живот . Имах щастието да се запозная лично чрез моята Майка, Катя ПопРусинова , с Фотографа Тодор Славчев в Почивен Дом на Журналистите ВАРНА. За съжаление бях още много млад и разсеян младеж, който още не обръщаше внимание на поколението, което е преодоляло две Световнин войни и имаше да разказва за трудният им личен Живот прекаран през този Период в Родината на Майка ми, БЪЛГРИЯ. Майка ми беше “Живата Енциклопедия “. Сега вече, на 80 години,се връщам чрез Фотографиите на Славчев във миналото времето, на нашите Родители ,Роднини и Близки. Благодаря Ви Яна , че сте успяла да съхраните и съживите този ценен Архив и продължавате в същият Дух и със същата Енергия, наследена от “ Бай “ Тодор Славчев.

 2. Славомира Владимирова

  Г-н Славчев, благодаря Ви за труда, който сте вложили, за да изпълните решението си да предоставите личния си, професионален и авторски, албум на публичен достъп!
  Фотографията е изкуство, и всички снимки в албума са доказателство за това твърдение!
  С най-добри чувства

 3. Стефан Спиров

  Много спомени и размисли навяват снимките … Някои от тези съвпадат с някои от моите, защото аз съм расъл заедно с професионалната дейност на Т. Славчев, у дома „За коопер. земеделие“ стана „Коопер. село“, возех се на първите МТБ-82, возех се в опел-блицове и товарех соатаджийски камиони докато разформироваха СОАТ за измами в тонажа през 67-68. Наскоро по БНР „Хр. Ботев“ при Митко Новков една дамичка споменапри общ одобрителен или ехиден смях пред микрофона имената на Вълка Горанова и Вълко Червенков като „страшни партизански имена“. Национална памет … Благодаря за хванатите мигове с Димо Казасов, Кимон Георгиев, Радичков, Ал. Балабанов и всички други познати хора и места. Гледам децата, отиващи да „даржат“ частен изпит – от учителско семейство съм, а през 52 и аз „даржах“, за да премина като екстернант заради половин година лечение от туберкулозен менингит … бях позабравил живота в прашния ни и безводен областен град, столицата и относително богатите ни полендашки и „мокри“ села, из Троянът и другаде. Споделям, защото тези снимки са едно „шерване“ на миналото с настоящето. Ще покажа снимките днес на внука ми, дано отдели пръст от дисплея на смарта. Все пак, благодарение на дивайсите и технологиите можем да видим всичко това толкова лесно и бързо. Обаче в началото е човекът и неговото дело. Сещам се за Асен Карастоянов, 59-60 учебна поставихме „Българи от старо време“, та идвахме да я видим в Музикалния. Дали не беше написал той „Репу-у-у-у-блико наша народна, репу-ублико наша здравей!“? И Младен Исааев ли текста? И Тр. Костов беше жив тогава, Сталин и той, Димитров и Тито минаха с влак из България, а вършачките и кирките работеха за републиката. Други „творяха“, търкаха гащи, агитпропстваха, Пеко Таков вееше младежки перчем из Червенобрежко и напевно ги редеше. Бриго го направиха на бригада, аз по-късно на бригада си запазих за вечно майката на моите деца. Честно, никакви авторски права не могат да важат тук. Човекът е запечатвал времето и мястото, които са един обективен континуум. Нали затова се казва „обектив“. Благодаря на хората, които се трудят постоянно!

 4. Теодор Роков

  Невероятен архив-прозорец към миналото такова, каквото е било.

 5. Николай Китанов

  Попаднах случайно на сайта, възхитен съм! Не вярвах, че мога да видя такива уникални снимки! Фотопаметта е жива и за щастие отразява реалността такава каквато е била, а не каквато искаме или не искаме да бъде.

 6. Георги Абаджиев

  Романтично.Носталгично.Прекрасно.Живо.

 7. Попаднах случайно в сайта, но останах възхитен. Благодаря за прекрасните исторически снимки. Прекрасни са.

 8. Румен Петров

  Благодаря за щедростта и за паметта!

 9. Проф. Кирил Шопов

  Случайно попаднах тук, залисан в търсене на архивни снимки, и ето вече два часа захласнато разглеждам изложбата от чудни исторически свидетелства, майсторски изработени от художника-фотограф. Чувствам се като след посещение на картинна галерия и четене на исторически роман едновременно. Благодаря ви!

 10. Росица Златанова

  С благодарност и уважение си спомням не само за професионалиста, но и за Човека Тодор Славчев. Когато ме снимаше, той непрекъснато повтаряше, че трябва да бъда не само горда, но че и трябва да се радвам на спортните си постижения. И сега, когато съвсем случайно видях снимката си, си спомних за това негово мило усилие. Успя да ме накара да покажа радостата си и улови този миг. Имах чувството, че се радваше не по-малко от мен.

 11. Румяна Пенчева

  Прекрасен виртуален музей на заслужил човек!

 12. Снежана Тодорова

  За уважавания фото-журналист ТОДОР СЛАВЧЕВ може да се говори и пише безкрай…
  Запознанството ми с него датира от есента на 1979 година, когато бях току що назначена за сътрудник в отдел „Международен“ на Съюза на българските журналисти. Работата беше напрегната и динамична, но много интересна. Посрещане на многобройни журналистически групи, обмен на информационни материали, организиране на двустранни и многостранни прояви с участието на водещи журналисти от цял свят – това бе онази част от работата, която осмисляше ежедневието ни и предоставяше уникалния шанс да общуваме с много талантливи представители на перото, камерата и микрофона от различни страни. Имахме невероятния късмет всичко това да бъде запазено за поколенията от нашия обичан „бай Тодор“, както наричахме уважавания фотожурналист Тодор Славчев. Достолепен, красив, с жив поглед и ведра усмивка, той ненатрапчиво присъстваше в нашите делници.Със своя изключителен професионализъм, високо чувство за отговорност и всеотдайност в работата той бе спечелил уважението на всички ни. Нито едно събитие не минаваше без него! Неговите филми пазят не само лицата, но пресъздават и неповторимата атмосфера на всичко преживяно през годините.Подписвания на договори за сътрудничество, участия в семинари и колоквиуми, разнообразни творчески изяви и др. са запазени в нашия архив благодарение на него. Щедрият му талант е отразил и много лични моменти и емоции, които всеки от нас е скътал в своя албум. Тези фото-свидетелства не са подвластни на времето, те са вечни, защото са истински и неповторими.Както е истински и неповторим нашият Тодор Славчев – винаги с точно око, на точното място, в точното време! Голям Професионалист и изключителен Човек! Помним го с добро и дълбока признателност!
  Снежана Тодорова

 13. Здравко Георгиев

  Хубав сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *