Съдържание на сайта

Здравейте, драги посетители! Този сайт има за задача да покаже фотографското наследство на фотожурналиста Тодор Славчев (1900-1992) За живота му може да прочетете в рубриката Биография.

Фотоархивът, който показваме тук, представлява дигитализиран вариант на няколко хиляди черно-бели 35 мм филмови ленти тип „Лайка“, съхранени с голяма любов през годините от самия фотограф. Към тях в много случаи той беше приложил и хартиените им копия.

Макар и рядко, някои оригинални филмови ленти липсват, по една от следните причини: унищожени са при бомбардировките над София през 1944 г., останали са в редакциите, където Тодор Славчев е работил, повредили са се от времето или са били откраднати при обира на фотолабораторията на фотографа през 2006 година. Там, където липсва оригиналия филм, сме дигитализирали съответна запазена хартиена снимка или отпечатана в периодично издание снимка.

Фотоархивът на Тодор Славчев е изключително богат по обем и теми, той е снимал ежедневно и с присъщата си огромна енергия, любопитство към света, отдаденост на професията и силен журналистически усет за улавяне пулса на случващото се. Интересът на фотографа е обърнат към човека, често безименния и обикновен човек, затова във фотоархива човешките лица преобладават над пейзажите и сградите.

Съдържанието е подредено тематично и е видимо в падащо меню горе вдясно на всяка страница.

Зад сайта стои семейството на Тодор Славчев, което получи в наследство този безценен фотоархив. Внучката на фотографа – Яна Узунова – от 2011 година дигитализира фотоархива на дядо си, без чужда помощ.

Като смятаме, че животът на фотографа и фотожурналиста Тодор Славчев е бил много богат, пълноценен и дълбоко осмислен чрез тези фотографски свидетелства, които ни е оставил, ви пожелаваме Приятно гледане!

 

 

Comments are closed.